Signalen van een liesbreuk

Bij een liesbreuk stulpt het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand naar buiten. Daardoor ontstaat een bult in de lies. Sommigen ervaren klachten van een liesbreuk, maar het kan ook dat u er helemaal niets van voelt.

Pijn in de lies

Een liesbreuk geeft vaak een zeurend of branderig gevoel. De breuk kan pijn geven bij het opstaan of lopen en vanuit de lies uitstralen naar de heup en het bovenbeen. Soms straalt de pijn ook uit naar de bil of onderrug.

Een liesbreuk herkennen

De breuk kunt u herkennen aan een zwelling of bult in de lies. Als u gaat liggen wordt de zwelling kleiner of verdwijnt zelfs helemaal. Als u druk zet op de buik kan de zwelling groter worden. Het kan zijn dat niet alleen het buikvlies naar buiten stulpt, maar ook een stuk van de dikke of dunne darm.

Liesbreuk komt vaker voor bij mannen

Zo’n zwakke plek in de buikwand waar het buikvlies door naar buiten komt kan aangeboren zijn. Het kan ook door de jaren heen ontstaan. Bijvoorbeeld door veel zwaar te tillen, een toename in lichaamsgewicht, veel persen op het toilet of veel hoesten. Een liesbreuk komt vooral voor bij mannen. Bij vrouwen komt een liesbreuk veel minder vaak voor. Bij hen is de lies namelijk een minder zwakke plek.

Bij een liesbreuk stulpt het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand naar buiten. Een liesbreukoperatie is vaak de oplossing.

Liesbreuk

Bij een liesbreuk stulpt het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand naar buiten. Er kan ook een stuk van de dikke of dunne darm meekomen.  

Signalen

Signalen

Hoe verloopt mijn liesbreukoperatie?

Liesbreukoperatie cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10 werkdagen

pijl lees hier meer over