Herstel en nazorg liesbreukoperatie

Wij bellen u
De dag na de operatie belt de verpleegkundige van de afdeling u. Hij of zij vraagt hoe u zich voelt, hoe u de operatie en het verblijf in Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft ervaren en of de pijnstilling voor de operatiewond en de pijn in de liesstreek voldoende is. 

Medicatie

U kunt uw eigen medicatie weer gebruiken, tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Tijdens het preoperatief spreekuur heeft de anesthesioloog u een recept voor pijnmedicatie meegegeven. Over het algemeen schrijft de anesthesioloog de volgende medicatie voor:
 

 Medicatie

 Dosering

Tijdstip van inname

 Paracetamol
 (pijnstiller)

 4 x daags 2 tabl van 500 mg

 08.00 - 12.00 - 18.00 - 22.00 uur

 Diclofenac  
 (pijnstiller)

 3 x daags 1 tabl van 50 mg

 08.00 - 15.00 - 22.00 uur

 Omeprazol  (maagbeschermer)

 1 x daags 1 tabl van 20 mg

 08.00 uur

 Tramadol
 (pijnstiller)
 3 x daags 1 caps van 50 mg 

 zo nodig 3 x per dag
 minimaal 6 uur tussen elke inname

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tramadol mag u 3 x per dag innemen, maar dat hoeft niet. Kijk wat u aan pijnstilling nodig heeft en kies of u de medicatie 's nachts of juist overdag nodig heeft. In een enkel geval schrijft de anesthesioloog een andere dosering Tramadol voor.

Pijnmedicatie afbouwen
Als u het idee heeft dat de pijn minder wordt, begin dan met het afbouwen van de pijnmedicatie. Gebruikt u Tramadol, dan stopt u daar als eerste mee. Bouw daarna de Diclofenac af. Ga van 3 naar 2 tabletten en dan naar 1 tablet. Vervolgens stopt u met de Omeprazol en bouwt u de dosering van de Paracetamol langzaam af. 

Adviezen voor thuis

Het is normaal dat u de eerste dagen na de operatie snel moe bent. Rust daarom goed uit. De wondjes en het geopereerde gebied zullen een poosje gevoelig zijn. De wondjes zijn gesloten met hechtingen die na enkele weken vanzelf oplossen. 

Enkele tips voor de eerste periode:

 • u mag na 24 uur douchen.
 • zijn de wondjes droog, dan is een pleister niet meer nodig.
 • ga de eerste 2 weken niet in bad.
 • ga de eerste 2 weken niet zwemmen of naar de sauna.
 • ondersteun de wond de eerste tijd met uw hand of bijvoorbeeld een handdoek als u moet hoesten, niesen of naar het toilet gaat.
 • zorg voor een soepele stoelgang door voldoende te drinken en vezelrijke producten te eten. Haal zo nodig Lactulose bij de drogist of apotheek en neem daar gedurende 1 week 1 tot 3 x daags 15 ml van in.
 • Verricht u licht werk? U kunt na 1 week weer aan de slag. Doet u zwaarder, lichamelijk werk? U kunt na 2 weken weer aan het werk. Probeer de eerste tijd pijn en rek op de lies te vermijden.
 • We adviseren om de eerste 2 weken na de operatie niet te fietsen. Dat vertraagt het genezen van de operatiewond.

Klachten

Na een liesbreukoperatie kunnen de eerste dagen en/of weken onderstaande klachten bij u voorkomen:

Zwelling
Na een kijkoperatie kunt u een zwelling voelen waar eerder de breuk zat. Ook kan de huid op die plaats (tijdelijk) gevoelloos zijn. Dit is een normaal verschijnsel. Meestal verdwijnt de zwelling en de gevoelloosheid na enkele weken vanzelf.

Bloeduitstorting
Een bloeduitstorting op de plek van de operatie is normaal. De blauwe verkleuring kan tot in de penis of schaamlip zakken. Na enkele weken is de bloeduitstorting verdwenen.

Gevoelloosheid of pijn
In het geopereerde gebied lopen enkele gevoelszenuwen. Bij de man zitten hier ook de zaadleider en bloedvaten naar de teelbal. Als een zenuw tijdens de operatie is beschadigd, kan dat gevoelloosheid of pijnklachten in de lies of de balzak geven. Meestal verdwijnt dit vanzelf. Een eerste zaadlozing na de operatie kan ook pijnlijk zijn. Dat komt omdat de operatie soms wordt uitgevoerd langs de zaadstreng. Sommige patiënten houden langer last van de operatie dan verwacht. Heeft u langer dan 3 maanden pijn, dan spreken we van chronische pijn. De kans hierop is de laatste jaren sterk afgenomen.

Vermoeidheid
Een veel gehoorde klacht is vermoeidheid. Dit is normaal. U kunt daar het beste aan toegeven.


Voeding en bewegen

U kunt eten en drinken wat u normaal gewend bent. Regelmatig bewegen helpt om snel te herstellen na de operatie. Nadat u thuis bent, kunt u de dagelijkse activiteiten weer hervatten. Na een week kunt u ook weer sporten en intensiever bewegen. Let goed op uw lijf. Wanneer u pijn ervaart, is het verstandig om rustiger aan te doen.

Autorijden

Wij geven u het advies om de eerste 48 uur na de operatie niet actief deel te nemen aan het verkeer.

Controle

Ongeveer 14 dagen na de operatie komt u voor controle op de polikliniek.

Calamiteiten of problemen

Zijn er problemen of vertrouwt u de situatie niet? Neem contact op met Ziekenhuis Gelderse Vallei. Neem in ieder geval contact op in de volgende gevallen:

 • heftige pijn in de buik of in de lies
 • een toenemende zwelling in de buik of lies
 • problemen met urineren
 • tekenen van ontsteking rond de wondjes (er komt meer vocht uit, roodheid, pus, koorts)
 • toenemende pijn
 • andere klachten die te maken kunnen hebben met uw opname of operatie


Contact

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek chirurgie: (0318) 43 52 00 (kies optie 2)
Buiten kantooruren belt u naar de spoedeisende hulp: (0318) 43 58 05

Gebruik deze telefoonnummers totdat u voor controle naar uw chirurg bent geweest. Deze afspraak staat ongeveer twee weken na de operatiedag gepland. Heeft u na deze afspraak problemen, neem dan contact op met uw huisarts.

Vragen

Heeft u vragen over de operatie? Stel ze aan:

 • de assistent op de polikliniek: (0318) 43 52 00
 • de verpleegkundige van de dagbehandeling: (0318) 43 55 21

 

Heeft u voor of na de operatie vragen over de narcose? Stel ze aan:

 • de medewerkers van het preoperatieve spreekuur: (0318) 43 52 79
Herstel en nazorg

Herstel en nazorg

Hoe verloopt mijn liesbreukoperatie?

Liesbreukoperatie cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10 werkdagen

pijl lees hier meer over