De diagnose liesbreuk

Na de verwijzing door uw huisarts kunt u binnen 2 werkdagen bij ons op de polikliniek terecht.

Polikliniek Chirurgie

U start met een bezoek aan de polikliniek Chirurgie. Uw arts bespreekt uw klachten en onderzoekt de lies. Een liesbreuk laat zich meestal makkelijk vaststellen via een kort lichamelijk onderzoek. Twijfelt de arts, dan krijgt u als extra onderzoek een echografie of een MRI-scan. Deze onderzoeken doen we gelijk. Dat is het voordeel van Focuszorg: alle onderzoeken vinden op dezelfde dag plaats. 

Behandelen van een liesbreuk

Een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf. Meestal is een operatie nodig. De chirurg kan kiezen uit 3 technieken om de liesbreuk te opereren. Het kan via:

  1. laparoscopie (kijkoperatie)
  2. vernieuwde open methode (TREPP en TIPP)
  3. klassieke open methode

 

De beste behandeling

De technieken 1 en 2 worden het meest gebruikt, maar soms is 3 nodig. Welke operatie de chirurg voorstelt, hangt onder meer af van uw algemene conditie, of u eerder een liesbreuk heeft gehad en uw persoonlijke voorkeur. Samen met de chirurg kiest u de beste behandeling. Daarna gaat u direct naar het preoperatief spreekuur.

Preoperatief spreekuur

Op het preoperatieve spreekuur maakt u kennis met een van de anesthesiologen. Dit is een medisch specialist die de narcose geeft en de pijnbestrijding rondom de operatie verzorgt. U krijgt vragen over uw gezondheid, het gebruik van medicijnen en of u allergisch bent voor bepaalde stoffen of medicijnen. Ook krijgt u vragen over eerdere operaties en uw reactie destijds op de narcose.

Lichamelijke check

Dan volgt een lichamelijk onderzoek. Lengte, gewicht en BMI worden gemeten en uw hart en longen worden beluisterd. Zo krijgen we een goede indruk van uw gezondheid. Als u in goede conditie bent, geeft de anesthesioloog definitief toestemming voor de operatie binnen Focuszorg. U ontvangt informatie over de verschillende vormen van anesthesie en de pijnbestrijding rondom de operatie. U krijgt gelijk een recept mee voor pijnstillers. Het is goed om de medicatie alvast in huis te halen.

Operatiedatum

Daarna gaat u naar de afdeling Opname. In overleg kiest u

  • een datum van opname
  • het tijdstip van opname
  • de datum voor de nacontrole


De nacontrole is over het algemeen op de polikliniek, de verpleegkundige op de afdeling maakt de afspraak voor u.

“Ik kon al binnen een week bij de specialist terecht voor het opereren van mijn liesbreuk”

Diagnose

Diagnose

Aan het eind van uw bezoek bepalen we samen met u de operatiedatum, dan is dat meteen duidelijk.

Hoe verloopt mijn liesbreukoperatie?

Liesbreukoperatie cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10 werkdagen

pijl lees hier meer over