Signalen

Hoe werkt het kniegewricht?

Het kniegewricht bestaat uit drie botdelen: het scheenbeen, het bovenbeen en de knieschijf. De gewrichtsoppervlakken zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie zich soepel kan bewegen. Tussen het bovenbeendeel van de knie en het onderbeendeel bevinden zich de binnen- en buitenmeniscus.

Waarom een kijkoperatie van de knie?

De bedoeling van een arthroscopie is meestal het verhelpen van mechanische klachten door het verwijderen van weefsel dat de knie blokkeert. Tijdens een kijkoperatie kunnen zaken die mechanisch in de weg zitten in uw knie verwijderd worden.

Meestal gaat het dan om een gescheurde meniscus. Soms kunnen er andere redenen zijn om in de knie te kijken, bijvoorbeeld kraakbeenletsel, gescheurde meniscus die gehecht kan worden, kruisbandletsel of andere irritaties in de knie. Slechts zeer zelden wordt er alleen een kijkoperatie gedaan om te kijken wat er aan de hand is. Vooral bij de behandeling van een gescheurde meniscus (voetbalknie) is een arthroscopie  zeer geschikt.

Alleen het afgescheurde deel van de meniscus wordt verwijderd, de rest wordt bijgewerkt. Het kniegewricht blijft zijn functie behouden. Dit is beter voor het gewricht, omdat verwijdering van de gehele meniscus voor vervroegde slijtage zorgt. Het grote voordeel van een arthroscopie is dat over het algemeen het herstel vlot verloopt. Bijna direct na de ingreep de knie weer belast kan worden zonder dat er krukken nodig zijn.

Signalen

Signalen

Tijdens een kijkoperatie worden zaken die mechanisch in de weg zitten verwijderd. Meestal gaat het dan om een gescheurde meniscus.

Hoe verloopt mijn knie kijkoperatie?

Kijkoperatie knie cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10 werkdagen

pijl lees hier meer over