Herstel en nazorg

Wij bellen u
De dag na de operatie belt de verpleegkundige van de afdeling of dagbehandeling u thuis. Zij vraagt hoe het met u gaat, hoe u de operatie en het verblijf heeft ervaren en of u nog vragen heeft.

Adviezen voor thuis
U kunt zelf het beste aanvoelen wat u wel en niet kunt. U kunt de eerste dagen na de operatie nog snel moe zijn. Rust daarom goed uit. Hieronder staan een aantal specifieke richtlijnen.

 • Na de operatie heeft u een drukverband om de knie. Zolang het drukverband om de knie zit, mag u alleen douchen als u ervoor zorgt dat het verband droog blijft (bijvoorbeeld met behulp van een plastic zak).
 • Na twee volledige dagen na de operatie (48 uur) kunt u het drukverband verwijderen. De hechtpleisters laat u zitten. De gewone pleisters (eilandpleisters) mogen er wel vanaf. U krijgt een steunverband mee voor overdag.
 • U mag na het verwijderen van het drukverband weer douchen. Als er toch nog bloed of vocht uit de wond komt, kunt u de wond opnieuw verbinden.
 • Wij raden aan om de eerste twee weken niet in bad te gaan of te gaan zwemmen. Dit geldt ook voor de sauna. 
 • De huidwonden (ongeveer 1 cm) zijn vaak nog dik. Dit heeft drie tot vier weken de tijd nodig om te genezen.
 • Voor het sluiten van de wonden wordt meestal gebruik gemaakt van hechtpleisters (steristrips) een enkele keer wordt gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen. Deze hechtingen lossen na een paar weken vanzelf op.
   

Klachten
Na een kijkoperatie kunnen onderstaande klachten bij u voorkomen:

Zwelling
Na een kijkoperatie is de knie vaak nog enkele weken dik. Met name ter plaatsen van de sneetjes kan nog wat langer een zwelling blijven. Meestal verdwijnen deze vanzelf na 6 tot 8 weken.

Bloeduitstorting
Een geringe bloeduitstorting op de plek van de operatie komt vaak voor. U kunt die na enkele dagen herkennen in de vorm van een blauwe verkleuring in het wondgebied.

Trombosebeen
Een trombosebeen kan ontstaan na de kijkoperatie. Dit is een bloedstolsel, wat zich vormt in de ader van het been. U krijgt dan een dik rood pijnlijk en glanzend onderbeen. Wanneer u denkt dat dit het geval is, is dit reden om contact op te nemen.

“Wij bellen u de dag na de operatie even op, om te vragen hoe het met u gaat”

 • U gaat zitten met het geopereerde been gestrekt voor u (eventueel legt u het been op een andere stoel). U trekt de tenen naar uw lichaam toe en brengt uw been met gestrekte knie omhoog (gedurende vijf seconden). Herhaal deze oefening meerdere keren per uur.
 • Beweeg enkele minuten de kuit, enkel en tenen goed. Dit is om het vocht beter af te laten voeren en de kans op trombose te verkleinen.
   
Herstel en nazorg

Herstel en nazorg

Na een kijkoperatie is de knie vaak nog enkele weken dik.

Hoe verloopt mijn knie kijkoperatie?

Kijkoperatie knie cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10 werkdagen

pijl lees hier meer over