Signalen

De galblaas is een peervormig orgaan dat aan de onderkant van de lever ligt, rechts bovenin de buik. De galblaas is door een afvoergang verbonden met de hoofdgalgang, die gal vervoert van de lever naar het bovenste gedeelte van de dunne darm (de twaalfvingerige darm). De lever maakt 24 uur per dag gal.

Gal is afvalstof van de lever en is daarnaast ook van belang voor de vertering van vetten in ons voedsel. De lever voert de gal via de hoofdgalgang naar de dunne darm en naar de galblaas.

In de galblaas wordt de gal ingedikt en opgeslagen totdat er voedsel in de dunne darm komt. Het is niet erg als u geen galblaas meer heeft. Wanneer de galblaas is verwijderd, wordt de gal continu aan de darm afgegeven.

Galblaas
 

Waar heeft u last van?

Sommige mensen met galstenen hebben weinig of helemaal geen klachten. Een (operatieve) behandeling is dan niet nodig. Anderen hebben wel veel klachten. Iedereen kan galstenen krijgen. Vrouwen met overgewicht hebben een hoger risico.

Veel voorkomende klachten zijn:
Koliekpijnen
Aanvallen van scherpe pijn rechts boven in de buik, gepaard gaande met bewegingsdrang. Dit zijn koliekpijnen die ook uit kunnen stralen naar de rug. Ze worden veroorzaakt door een galsteen die vast komt te zitten in de afvoergang van de galblaas. Aanvallen van een onbehaaglijk gevoel in de bovenbuik, die gepaard gaan met misselijkheid en/of braken, na het eten.

Ontkleurde ontlasting, donkere urine of geelzucht
Soms is er ook sprake van een gelige verkleuring van de huid en het wit van de ogen door het afsluiten van hoofdgalgang van lever. Via een scopie in de maag kunnen de stenen uit de galweg verwijderd worden.

Signalen

Signalen

Sommige mensen met galstenen hebben weinig of helemaal geen klachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Koliekpijnen worden
veroorzaakt door
een galsteen die vast
komt te zitten in de
afvoergang van de
galblaas.

Hoe verloopt mijn galblaasoperatie?

Galblaasoperatie cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10 werkdagen

pijl lees hier meer over