Ook last van een onbehaaglijk gevoel in je bovenbuik?

Ook last van een onbehaaglijk gevoel in je bovenbuik?

Van vrouwen die een galblaasoperatie ondergaan, hoor ik tijdens mijn werk op de dagbehandeling regelmatig hetzelfde verhaal: “Op een zaterdagavond zat ik na een heerlijk diner onderuit gezakt op de bank. Ik bleef zoeken naar een fijne houding, maar vond deze niet. Ik had scheuten pijn die door mijn rechter bovenbuik trokken, de pijn trok zelfs door naar mijn rug. Het leken wel weeën! Maar dan hoger in mijn buik. Ook was ik misselijk en had de neiging te moeten spugen. Met enig gevoel van ongerustheid dacht ik na over wat ik toch kon hebben; is het mijn maag of misschien mijn hart?”
 

Symptomen van de galblaas

Het herkennen van galblaasklachten is best lastig, zeker omdat dit niet bij iedereen hetzelfde zijn.
Ik heb de belangrijkste symptomen daarom op een rijtje gezet:

 1. Koliekpijnen. Dit zijn aanvallen van scherpe pijn rechts boven in de buik, die gepaard gaan met drang om te bewegen. Stil zitten lukt dan absoluut niet. De koliekpijnen kunnen ook uitstralen naar de rug. Ze worden veroorzaakt door een galsteen die vast komt te zitten in de afvoergang van de galblaas.
 2. Door het afsluiten van hoofdgalgang van lever is er soms sprake van:
  • ontkleurde ontlasting
  • donkere urine
  • een gelige verkleuring van de huid en het wit van de ogen
    

Heeft u last van bovenstaande galblaasklachten?

Neem dan contact op met uw huisarts. Met een echo kan de diagnose voor galblaaslijden snel gesteld worden. Soms is een operatie nodig. Tegenwoordig kunt u voor uw polikliniekbezoek binnen 2 werkdagen terecht en kunt u op de dag van de operatie, aan het einde van de middag of het begin van de avond, alweer naar huis.
 

Weer lekker aan de maaltijd

Bij het nabellen van mijn patiënten hoor ik vaak: “Wat ben ik blij dat ik snel van mijn galblaasklachten af ben geholpen.” En: “Wie had 10 dagen geleden kunnen denken dat ik zonder galblaas en dus zonder klachten weer lekker aan een maaltijd zit!”

 

Blog van Deliana Visscher, verpleegkundige op de dagbehandeling van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zij verpleegt patiënten van Focuszorg.
 

Terug

Galblaasoperatie cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10 werkdagen

pijl lees hier meer over

Galblaasoperatie PDF

Stel uw vraag aan
de medisch specialist

Meer weten over onze kwaliteit?

Meer weten over
onze kwaliteit?

pijl lees hier meer over