Een galblaasoperatie zonder zichtbaar littekens

Een galblaasoperatie zonder zichtbaar littekens

Een galblaas kan met een kijkoperatie weggenomen worden via verschillende technieken. Een daarvan is de NOTES techniek, dit wordt ook wel ‘snijden zonder littekens’ genoemd. NOTES staat voor Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Ik werk bij Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar Focuszorg deel van uitmaakt, en ben zelf geopereerd via de NOTES techniek.

De NOTES techniek

De chirurg maakt 1 snede in de navel en 2 in de achterwand van de vagina. Daardoor worden de verschillende instrumenten en een kleine camera ingebracht. Deze wijze van opereren betekent geen zichtbare littekens en minder pijn na de operatie. Omdat er geen enkel zichtbaar litteken overblijft, wordt dit ook wel ‘snijden zonder littekens’ genoemd.

Mijn operatie via de NOTES techniek

Mijn klachten begonnen met een vaag misselijk gevoel. En voor ik het wist werd ik door de ambulance meegenomen naar de Eerste Hart Hulp van het ziekenhuis. Gelukkig was er met mijn hart niets aan de hand. Uit de bloedwaarden bleek dat er waarschijnlijk sprake zou zijn van nier- of galstenen. De pijn die ik had was echter zo intens, dat ik niet stil kon zitten of liggen en er benauwd van werd. Na wat morfine kon ik weer naar huis om me de volgende dag na een zeer onrustige nacht bij de huisarts te melden.

Zijn het mijn nierstenen of galstenen?

In eerste instantie werd uitgegaan van nierstenen, vanwege de waarden in mijn bloed en het bloed bij mijn urine. Maar na een echo werden geen nierstenen gezien, wel galstenen. Het waren signalen van de galbaas. Er werd besloten om af te wachten om te kijken of ik de stenen zelf zou kunnen lozen.

Na een maand met af en toe pijnklachten kon ik weer naar het ziekenhuis voor een controle-echo. De laborante was niet zeker van haar zaak en de radioloog werd erbij gehaald. Hij vertelde mij dat er minstens twee vrij grote galstenen in mijn galsblaas zaten die er nooit-van-zijn-leven uit zichzelf uit zouden gaan. Dat was een tegenvaller. Ik had eigenlijk gehoopt dat dit wel met een sisser af zou lopen.

Geen littekens op mijn buik

De volgende dag heb ik een van de chirurgen van de poli waar ik werk aangeschoten en toen was het zo geregeld. Dokter Sietses bekeek samen met mij de operatieplanning en we prikten een datum voor een galblaasoperatie via de NOTES techniek. Vier dagen later lag ik op de operatietafel.

Toen ik wakker werd uit de narcose en de nevelen in mijn hoofd waren verdreven, voelde ik me goed. Mijn buik voelde wat raar aan door het gas wat er tijdens de operatie was ingespoten maar ik kon niet wachten om weer naar huis te gaan.
Het lopen ging de eerste dagen van mijn herstel wat langzamer dan normaal door mijn gevoelige buik, maar van de plek zelf had ik geen klachten. Ik had ook geen littekens op mijn buik omdat het allemaal vaginaal was gegaan.

Na twee weken was ik weer in het ziekenhuis. Ditmaal om weer aan het werk te gaan!

Janine is polikliniekassistente in Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar Focuszorg onderdeel van uit maakt.

Vragen over mijn blog of over de NOTES techniek? Stel hier je vraag.

Terug

Galblaasoperatie cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10 werkdagen

pijl lees hier meer over

Galblaasoperatie PDF

Stel uw vraag aan
de medisch specialist

Meer weten over onze kwaliteit?

Meer weten over
onze kwaliteit?

pijl lees hier meer over