Herstel en nazorg na het opheffen van een verzakking

U blijft meestal enkele dagen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. We zien u na ongeveer 6 weken voor controle op de polikliniek.

Adviezen voor thuis

Het is normaal dat u de eerste dagen na de operatie snel moe bent. Rust daarom goed uit.

Wondjes
De wondjes en het geopereerde gebied zullen een poosje gevoelig zijn. De wondjes zijn gesloten met hechtingen die na enkele weken vanzelf oplossen.

Bloedverlies
Verliest u bloed na de operatie, dan is dat eerst rood, daarna bruin. Vervolgens wordt het steeds minder en stopt het. Gebruik geen tampons maar maandverband of inlegkruisjes.

Het plassen
Zorg dat u de eerste weken na de operatie regelmatig plast, minstens 5 keer per dag. De eerste weken kunt u nog ongewild urine verliezen. Ook kunt u tijdelijk meer aandrang voelen. Het plassen is in het begin anders. Sommige vrouwen hebben het gevoel ‘over een weerstand’ te plassen. Ook duurt het vaak langer om de blaas helemaal leeg te plassen. Dat gevoel verdwijnt vanzelf.

Niet zwaar tillen
De eerste 6 weken is het belangrijk om niet zwaar te tillen. Til geen kinderen of tassen vol boodschappen. Hanteer als vuistregel dat u niets tilt dat zwaarder is dan 2 kilo. Doe ook geen zwaar lichamelijk werk. Ook geen huishoudelijk werk als bedden verschonen, stofzuigen en dergelijke. Lichte werkzaamheden kunt u wel doen, maar zorg dat u weinig bukt, strekt of rekt. Traplopen is geen probleem.

Fietsen
Wanneer u normaal en pijnloos kunt bewegen mag u ook weer fietsen. Dit kan in het algemeen weer na 3 tot 6 weken.

Autorijden
Uw reactievermogen kan tijdelijk verminderd zijn, ook lichamelijk. Gaat u daarom goed na of dat weer in orde is voordat u gaat autorijden.

Zwemmen/in bad gaan
U kunt zwemmen en baden als u geen bloed meer verliest. Douchen is vanaf het begin geen probleem.

Sporten
U mag niet sporten totdat bij de controle op de polikliniek is vastgesteld dat u goed hersteld bent.

Gemeenschap
Met seksuele gemeenschap kunt u beter wachten totdat bij de controle op de polikliniek is vastgesteld dat de vagina goed genezen is.

Werken
Overleg met uw werkgeven en/of de bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Na het plaatsen van een TVT is een vuistregel na 2 weken. Na een prolapsoperatie houden we ongeveer 6 weken aan.

Eten en drinken
Zorg dat uw ontlasting soepel blijft. Eet hiervoor vezelrijke voeding (bruin brood, zilvervliesrijst, groeten en fruit) en drink minimaal 1,5 tot 2 liter per dag. Na de operatie krijgt u een recept voor een laxeermiddel mee. Verminder of stop het gebruik hiervan als u merkt dat de ontlasting te dun wordt.

Zwangerschap
Heeft u een kinderwens, dan adviseren we het gezin te voltooien voordat u zich laat opereren. Een zwangerschap na een verzakkingsoperatie is niet verstandig. Door d bevalling zal de verzakking in de regel namelijk terugkeren.. Raakt u na de operatie toch zwanger, dan zult u waarschijnlijk moeten bevallen via een keizersnede.

Samenvattend
Direct na de operatie kunt u weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina is gestopt. Gebruik de eerste 2 weken na de operatie geen tampons. Wacht 6 weken met seksuele gemeenschap. Zorg tot slot voor een goede stoelgang.

Complicaties

De kans op complicaties bij een operatie om een verzakking op te heffen is niet groot. Enkele complicaties die we af en toe zien, zijn:

Een blaasontsteking
Is dat het geval, dan krijgt u antibiotica.

Bloedverlies
Een enkele keer zien we een nabloeding in de buikwand of de vagina. Meestal kan het lichaam dit zelf opruimen. Is de bloeding ernstig, dan is een tweede operatie nodig. Heel soms is er behoorlijk bloedverlies tijdens de operatie. In dat geval krijgt u een bloedtransfusie.

Het lukt niet om te plassen
Lukt het u niet om te plassen nadat de blaaskatheter eruit is? U krijgt dan tijdelijk opnieuw een blaaskatheter. Meestal lukt het plassen na een paar dagen wel.

Wanneer neemt u contact met ons op?

Neem contact op bij

  • koorts
  • veel pijn
  • veel bloedverlies
  • niet goed kunnen uitplassen

 

Binnen kantoortijden belt u de Patiëntenservice: 0318 43 43 45.
Buiten kantoortijdens belt u naar:

  • de afdeling B2 vaat/trauma: 0318 43 46 79
  • de arts-assistent gynaecologie: 0318 43 43 43
Herstel en nazorg

Herstel en nazorg

Uw adviezen voor de eerste weken na de operatie. Neem contact met ons op bij koorts, veel pijn, veel bloedverlies of niet goed kunnen uitplassen

Hoe verloopt mijn bekkenbodemoperatie?

Bekkenbodemzorg cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10

pijl lees hier meer over