Herstel en nazorg na een TVT-operatie

We zien u na 6 weken voor controle op de polikliniek.

Medicatie

U kunt uw eigen medicatie weer gebruiken, tenzij de arts iets anders met u heeft afgesproken. Tijdens het preoperatief spreekuur heeft de anesthesioloog u een recept voor pijnmedicatie meegegeven. Meestal is dit de volgende medicatie:

 Medicatie

 Dosering

Tijdstip van inname

 Paracetamol
 (pijnstiller)

 4 x daags 2 tabl van 500 mg

 08.00 - 12.00 - 18.00 - 22.00 uur

 Diclofenac  
 (pijnstiller)

 3 x daags 1 tabl van 50 mg

 08.00 - 15.00 - 22.00 uur

 Omeprazol  (maagbeschermer)

 1 x daags 1 tabl van 20 mg

 08.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

Pijnmedicatie afbouwen

Als u het idee heeft dat de pijn minder wordt, begin dan met het afbouwen van de pijnmedicatie. Bouw eerst de Diclofenac af. Ga van 3 naar 2 tabletten en dan naar 1 tablet. Vervolgens stopt u met de Omeprazol. Als laatste bouwt u de dosering van de Paracetamol langzaam af. 

Adviezen voor thuis

Het is normaal dat u de eerste dagen na de operatie snel moe bent. Rust daarom goed uit.

Wondjes
De wondjes en het geopereerde gebied zullen een poosje gevoelig zijn. De wondjes zijn gesloten met hechtingen die na enkele weken vanzelf oplossen.

Het plassen
Zorg dat u de eerste weken na de operatie regelmatig plast, minstens 5 keer per dag. De eerste weken kunt u nog ongewild urine verliezen. Ook kunt u tijdelijk meer aandrang voelen. Het plassen is in het begin anders. Sommige vrouwen hebben het gevoel ‘over een weerstand’ te plassen. Ook duurt het vaak langer om de blaas helemaal leeg te plassen. Dat gevoel verdwijnt vanzelf.

Niet zwaar tillen
Til de eerste 2 weken niets zwaars. Til geen kinderen of tassen vol boodschappen en doe geen zwaar lichamelijk werk. Hanteer als vuistregel dat u niets tilt dat zwaarder is dan 2 kilo. Na 2 weken kunt u uw gewone werkzaamheden gaandeweg hervatten.

Ontlasting
Zorg dat u regelmatig en soepel ontlasting heeft. Probeer te voorkomen dat u moet persen. Meestal krijgt u hier in het ziekenhuis medicatie voor. Ga daar thuis nog een poosje mee door. Zo nodig krijgt u bij uw ontslag een receptje mee.

En verder...
Direct na de operatie kunt u weer onder de douche. Wacht met het nemen van een bad tot de bloederige afscheiding uit de vagina is gestopt. Gebruik de eerste 2 weken na de operatie geen tampons. Wacht 6 weken met seksuele gemeenschap.

Complicaties op de langere termijn

Enkele complicaties die we in de periode na de operatie zien, zijn:

Een blaasontsteking
U krijgt tijdens de operatie een antibioticum. Toch zien we bij 3 tot 9% van de vrouwen dat zij in de weken na de operatie een blaasontsteking krijgten. Dit wordt behandeld met antibiotica.

Een nieuwe klacht: aandrangincontinentie
In de eerste dagen en weken na de operatie ontstaat soms een nieuwe klacht: aandrangincontinentie. U voelt dan heel vaak aandrang om te plassen. Meestal is dit tijdelijk, een enkele keer niet.

Voeding en bewegen

U kunt eten en drinken wat u normaal gewend bent. Regelmatig bewegen helpt om snel te herstellen na de operatie. Nadat u thuis bent, kunt u de dagelijkse activiteiten weer hervatten. Na 2 weken kunt u ook weer sporten en intensiever bewegen. Let goed op uw lijf. Wanneer u pijn ervaart, is het verstandig om rustiger aan te doen.

Contact

Binnen kantoortijden belt u de Patiëntenservice: 0318 43 43 45.
Buiten kantoortijdens belt u naar:

  • de afdeling B2 vaat/trauma: 0318 43 46 79
  • de arts-assistent gynaecologie: 0318 43 43 43
Herstel en nazorg

Herstel en nazorg

U krijgt goede instructies over het gebruik van pijnstillers

Hoe verloopt mijn bekkenbodemoperatie?

Bekkenbodemzorg cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10

pijl lees hier meer over