De diagnose van de bekkenklachten

Klachten van de bekkenbodem kunnen te maken hebben met:

 • de baarmoeder en de vagina
 • de blaas en de plasbuis
 • de endeldarm en/of anus
 • de spieren van de bekkenbodem
   

Bekkenbodem

Vragenlijst voor bekkenbodemklachten

Uw huisarts meldt u aan bij de polikliniek Bekkenbodem. Wij maken telefonisch een afspraak met u en u krijgt toegang tot eZorg; de online zorg van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Daarin staat een vragenlijst om in te vullen. Dit is een landelijke vragenlijst. Misschien lijken niet alle vragen in uw situatie relevant. Toch is het belangrijk om alle vragen te beantwoorden. Zo krijgen wij een volledig beeld van uw klachten en de invloed daarvan op uw leven. Uw antwoorden komen in uw medisch dossier.

Uw bezoek aan de polikliniek Bekkenbodem

Op basis van uw antwoorden krijgt u een afspraak op maat. Dat kan een afspraak zijn bij de gynaecoloog, maar ook een serie afspraken op 1 dagdeel bij verschillende bekkenspecialisten. U krijgt een bevestiging van de afspraak of afspraken. U vindt uw afspraken ook in het patiëntenportaal MijnZGV.

Bekkenbodemteam

In Ziekenhuis Gelderse Vallei werken verschillende bekkenspecialisten samen in de zorg voor patiënten met klachten die te maken hebben met de bekkenbodem. Het bekkenbodemteam bestaat uit:

 • De verpleegkundige. Zij is gespecialiseerd in problemen van de bekkenbodem. Zij neemt het verloop van de dag met u door. Heeft u vragen, dan kunt u bij haar terecht.
 • De bekkenfysiotherapeute. Zij beoordeelt of de spieren in de bekkenbodem zich voldoende kunnen aanspannen en ontspannen. Zij doet onder andere een inwendig vaginaal onderzoek.
 • De gynaecoloog. Zij bespreekt uw klachten en doet een gynaecologisch onderzoek.
 • De uroloog. Zij bespreekt uw klachten en doet zo nodig een blaasonderzoek (cystoscopie).


Als we het nodig vinden schakelen we ook een mdl-arts (maag-, darm en lever) in of een chirurg. Afhankelijk van uw klachten krijgt u een afspraak met een of meerdere specialisten.

Voordat u op de polikliniek komt

Sommige patiënten vragen we vooraf 2 dagen lang een plasdagboekje bij te houden. Geldt dit voor u, neem dit dan mee of zorg dat het dagboekje in het eZorgpad is ingevuld. Vinden we een onderzoek van de urine nodig, dan ontvangt u vooraf per post 1 of meerdere aanvraagformulier(en) om uw urine te onderzoeken. Daarmee gaat u naar het laboratorium in een van de spreekuurcentra of in het ziekenhuis. U kunt een urinepotje ophalen bij het inleverpunt en daar even naar het toilet gaan, of u vangt thuis wat urine op en neemt dat mee. Het hoeft geen ochtendurine te zijn.

Aanvullend onderzoek

Het kan zijn dat een specialist extra onderzoek wil laten doen. Zoals:

 • op een speciale wc plassen om de snelheid van de plasstraal te meten. Daarna kijken we met een echo of er plas in de blaas is achtergebleven.
 • via een echo kijken of u goed kunt uitplassen.
 • een urodynamisch onderzoek: de blaas wordt via een katheter gevuld met water. Daarna moet u opdrachten uitvoeren. We vragen u bijvoorbeeld om te hoesten. Vaak plaatsen we ook een katheter in het rectum, zodat we extra metingen kunnen doen. Het geeft ons extra informatie over de functie van de blaas en de plasbuis.
 • een defecogram: we brengen een contrastvloeistof in het laatste stukje van de darm in. Daarna vragen we u zich op een speciale wc te ontlasten.

 

Voor de laatste 2 aanvullende onderzoeken maken we meestal een aparte afspraak.

U gaat met een behandelplan naar huis

Heeft u alleen een afspraak met de gynaecoloog of uroloog, dan leggen we aan het einde van het consult direct een behandelplan aan u voor. Bent u door meerdere specialisten gezien? Zij leggen de resultaten van alle onderzoeken naast elkaar en bespreken samen de beste behandeling. De verpleegkundige belt u op een afgesproken tijdstip en bespreekt welke behandeling het team voorstelt.

Diagnose

Diagnose

In Ziekenhuis Gelderse Vallei werken verschillende bekkenspecialisten samen in een bekkenbodemteam.

Hoe verloopt mijn bekkenbodemoperatie?

Bekkenbodemzorg cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10

pijl lees hier meer over