Opheffen van een verzakking via een operatie

De vrouwelijke inwendige geslachtsorganen zijn:

 • de baarmoeder (uterus)
 • de voorwand van de vagina
 • de achterwand van de vagina
   

Bekkenbodem

Ze kunnen deels of helemaal naar beneden zakken. De baarmoeder komt uit in de vagina. Het stukje dat in de vagina zichtbaar is, heet de baarmoedermond. Als de baarmoeder verzakt, komt de mond steeds dichter bij de ingang van de vagina te liggen. Dit noemen we een verzakking. Niet alle verzakkingen geven klachten.

Verzakking van vagina en blaas

Een verzakking van de baarmoeder komt vaak voor in combinatie met een verzakking van de voorwand van de vagina. En daarmee verzakt ook vaak de blaas. Die rust namelijk op de voorwand van de vagina. Vandaar dat u last krijgt bij het plassen.

Oorzaken van een verzakking

Een verzakking kan komen door bijvoorbeeld een zwangerschap, een bevalling, langdurig veel tillen, overgewicht, veel hoesten waardoor er steeds veel druk op de buik komt. Weefsel en spieren rekken uit, waardoor de organen niet meer op hun plek blijven liggen. Ook de overgang kan een verzakking geven. Weefsel en spieren worden door de jaren heen slapper en daar komt nog een daling van de geslachtshormonen (oestrogenen) bij.

Behandeling: een operatie

Via een operatie leggen we de organen weer op hun normale plaats. Daarmee verdwijnen de klachten die de verzakking geeft. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk. Welke operatie u krijgt, hangt af van uw situatie. Er zijn 5 mogelijkheden:

 1. De baarmoeder wordt geheel verwijderd. De operatie gaat via de vagina.
 2. De banden waar de baarmoeder aan vastzit korten we in. De operatie gaat via de vagina.
 3. De baarmoedermond wordt vastgezet aan een van de banden in het bekken. De operatie gaat via de vagina.
 4. De baarmoederhals wordt vastgezet aan het heiligbeen in de rug. Deze operatie gaat via enkele kleine sneetjes in de buikwand.
 5. De vagina wordt ‘dicht gemaakt’. Er rest dan alleen nog een opening om te kunnen plassen. Hierna is seksuele gemeenschap niet meer mogelijk. De operatie gaat via de vagina.

 

Afhankelijk van de keuze duurt de operatie van 30 minuten tot 1,5 uur. U blijft 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.

Preoperatief spreekuur

Voordat u geopereerd kunt worden, zien we u op het preoperatieve spreekuur. U maakt er kennis met een van de anesthesiologen. Dit is een medisch specialist die de narcose geeft en de pijnbestrijding rondom de operatie verzorgt. U krijgt vragen over uw gezondheid, het gebruik van medicijnen en of u allergisch bent voor bepaalde stoffen of medicijnen. Ook krijgt u vragen over eerdere operaties en uw reactie destijds op de narcose.

Lichamelijke check

Dan volgt een lichamelijk onderzoek. Lengte, gewicht en BMI worden gemeten en uw hart en longen worden beluisterd. Zo krijgen we een goede indruk van uw gezondheid. Als u in goede conditie bent, geeft de anesthesioloog definitief toestemming voor de operatie binnen Focuszorg.

U ontvangt informatie over de verschillende vormen van anesthesie en de pijnbestrijding rondom de operatie. U krijgt gelijk een recept mee voor pijnstillers. Het is goed om de medicatie alvast in huis te halen.

Operatiedatum

Daarna gaat u naar de afdeling Opname. In overleg kiest u

 • een datum van opname
 • het tijdstip van opname
 • de datum voor de nacontrole
Behandeling

Behandeling

De keuze voor het soort operatie hangt af van uw klachten en de ernst van de verzakking

Hoe verloopt mijn bekkenbodemoperatie?

Bekkenbodemzorg cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10

pijl lees hier meer over