De TVT-operatie

Urineverlies bij inspanning wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Met ‘stress’ bedoelen we dat het urineverlies optreedt als de druk in de buikholte plotseling toeneemt doordat u de buikspieren aanspant. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, hoesten, lachen, tillen, sporten of plotseling opstaan. U verliest dan urine zonder dat u aandrang voelt. Via de TVT-operatie is het verlies van urine bij inspanning te verhelpen. TVT staat voor Tension-free Vaginal Tape.

Preoperatief spreekuur

Voordat u geopereerd kunt worden, zien we u op het preoperatieve spreekuur. U maakt er kennis met een van de anesthesiologen. Dit is een medisch specialist die de narcose geeft en de pijnbestrijding rondom de operatie verzorgt. U krijgt vragen over uw gezondheid, het gebruik van medicijnen en of u allergisch bent voor bepaalde stoffen of medicijnen. Ook krijgt u vragen over eerdere operaties en uw reactie destijds op de narcose.

Lichamelijke check

Dan volgt een lichamelijk onderzoek. Lengte, gewicht en BMI worden gemeten en uw hart en longen worden beluisterd. Zo krijgen we een goede indruk van uw gezondheid. Als u in goede conditie bent, geeft de anesthesioloog definitief toestemming voor de operatie binnen Focuszorg.

U ontvangt informatie over de verschillende vormen van anesthesie en de pijnbestrijding rondom de operatie. U krijgt gelijk een recept mee voor pijnstillers. Het is goed om de medicatie alvast in huis te halen.

Operatiedatum

Daarna gaat u naar de afdeling Opname. In overleg kiest u

  • een datum van opname
  • het tijdstip van opname
  • de datum voor de nacontrole

 

Hoe gaat een TVT-operatie?

De gynaecoloog of uroloog plaatst een bandje van ongeveer 1 cm breed onder de urinebuis. Daardoor loopt de urine minder makkelijk uit de blaas. Het bandje plaatsen we via de vagina. U heeft dus geen operatiewond. De ingreep is daardoor relatief weinig belastend en vindt plaats als dagbehandeling. De operatie zelf duurt ongeveer 15 minuten. U komt ’s morgens naar het ziekenhuis en kunt aan het einde van de dag weer naar huis.

Een bandje onder de plasbuis

Een TVT is een draagbandje van 1 cm breed. Het is gemaakt van fijngeweven kunststof (niet-oplosbaar) hechtmateriaal dat de urinebuis in de richting van de buikwand trekt. Het bandje wordt niet vastgemaakt. Het kan namelijk niet verschuiven. Het vergroeit snel met het weefsel eromheen.

Resultaten

De resultaten van de TVT-operatie zijn goed. De verbetering is over het algemeen blijvend. De klachten lijken niet terug te keren. De resultaten zijn:

  • bij 86% verdwijnt het urineverlies helemaal
  • bij 8% vermindert het urineverlies duidelijk, maar is niet helemaal verholpen
  • bij 6% helpt de operatie niet

 

Mogelijke complicaties

Bij elke operatie is het mogelijk dat er een complicatie ontstaat. Enkele complicaties die we af en toe tijdens of kort na de operatie zien, zijn:

Een bloeding in de vagina tijdens de operatie
Gebeurt dit, dan brengt de arts een tampon in de vagina. U krijgt bovendien een blaaskatheter. Een verpleegkundige haalt ze er allebei enkele uren later of de volgende dag uit.

Het lukt niet om te plassen
Lukt het u niet om na de operatie te plassen? U krijgt dan tijdelijk een blaaskatheter. Meestal lukt het plassen de volgende dag wel. Een hele enkele keer (bij minder dan 1% van onze patiënten) duurt het wat langer. We leren u dan hoe u de blaas zelf met een katheter leegmaakt. Na enkele dagen lukt het spontaan plassen meestal wel. In een enkel geval kunnen we het bandje weer losmaken. Als dat nodig is, doen we het meestal pas enkele maanden na de operatie, om te voorkomen dat er weer ongewenst urineverlies optreedt.

Een kleine bloeduitstorting in de buikwand
U ziet een rode bult van opgehoopt bloed onder de sneetjes. Vaak verdwijnt dit vanzelf: de bloeduitstorting verspreidt zich dan onder de huid, waardoor het omringende gebied alle kleuren van de regenboog aanneemt. Soms komt het bloed via de sneetjes naar buiten. Dit kan geen kwaad. Als bloed en wondvocht naar buiten gekomen zijn, genezen de wondjes vanzelf. Gebruik zolang een pleister of een gaas om uw kleren te beschermen.

Een beschadiging van de urinebuis of de blaas
Een beschadiging van de urinebuis of blaas zien we meestal al tijdens de operatie via het kijkonderzoek in de blaas/plasbuis. U krijgt dan een blaaskatheter en moet soms wat langer in het ziekenhuis blijven, meestal een dag. Een beschadiging van de blaas of urinebuis geneest na enige tijd vanzelf en heeft geen gevolgen.

Behandeling

Behandeling

Resultaat van een TVT-operatie: bij 86% van de vrouwen verdwijnt het urineverlies helemaal

Hoe verloopt mijn bekkenbodemoperatie?

Bekkenbodemzorg cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10

pijl lees hier meer over