Het pessarium

Een pessarium is een kunststof ring of kapje dat in de vagina past. De ring duwt de verzakking terug, waardoor de klachten minder worden of zelfs verdwijnen. Een goed passend pessarium voelt u niet zitten. Het levert ook geen belemmeringen op. U kunt tijdens de menstruatie gewoon tampons gebruiken en bij het vrijen zit het niet in de weg.

Wanneer kiest u voor een pessarium?

Een pessarium helpt vooral bij een verzakking van de baarmoeder en/of de voorwand van de vagina (blaasverzakking). Ook bij ongewenst urineverlies kan het een optie zijn. Bij een verzakking van de achterwand van de vagina (darmverzakking) geeft een pessarium een minder goed resultaat.

Pessarium

Vorm en grootte van het pessarium

Er zijn verschillende soorten pessaria. Ze zijn meestal gemaakt van soepel silicone. Sommige zijn helemaal dicht, andere hebben een gat in het midden. De vorm is rond, ovaal, een kubus of een halve maan. De grootte varieert van enkele centimeters tot meer dan 10 centimeter. Welke vorm en welke grootte voor u het beste is, hangt af van het type verzakking.

Zit het pessarium wel goed?

Zeker in het begin vragen vrouwen zich vaak af of het pessarium goed zit. Voelt u het niet zitten, dan kunt u ervan uitgaan dat het goed zit. Veroorzaakt het pessarium pijn? Probeer het dan met een vinger van plaats te veranderen. De vagina is aan de bovenkant afgesloten. Het pessarium kan dus nooit verdwijnen of op een verkeerde plaats terechtkomen. Het is wel mogelijk dat het pessarium uit de vagina valt. Bijvoorbeeld als u op het toilet zit en perst. U kunt het dan tegenhouden of zelf terugzetten. Lukt dit niet? Neem het pessarium dan mee naar de volgende controle en bespreek met uw arts of een ander pessarium zinvol is.

Hoe vaak moet u het pessarium laten controleren?

Bij de meeste pessaria is een halfjaarlijkse controle en reiniging voldoende. Uw gynaecoloog of uw huisarts kan dit doen. Sommige pessaria moeten vaker worden gecontroleerd. Uw arts bespreekt dat dan met u. Als u het pessarium zelf in de vagina kunt zetten, kunt u de controle en reiniging zelf doen. Neem altijd contact op met uw arts als u klachten krijgt als extra afscheiding of ongewoon bloedverlies.

Zelf weghalen en terugzetten

Het pessarium kan de vaginawand irriteren. Dit is soms te voorkomen door het pessarium ’s avonds zelf uit de vagina te halen en ‘s morgens weer in te brengen. Veel vrouwen vinden dat een eng idee, maar in de praktijk gaat dat meestal goed. Probeer zelf uit in welke houding u dit het gemakkelijkst doet: liggend in bed, staand met bijvoorbeeld een been op een stoel, of zittend op het toilet. Raakt de wand van de vagina zo geïrriteerd dat u afscheiding of wat bloedverlies krijgt, dan kan uw arts crème of zetpillen met een lage dosis hormonen voorschrijven.

Aanhoudende klachten van stressincontinentie

Het is mogelijk dat u ondanks het pessarium last blijft houden van de verzakking. Dan is een andere behandeling nodig.

Behandeling

Behandeling

Er zijn verschillende soorten pessaria. Welke vorm en grootte de arts kiest, hangt af van de verzakking

Hoe verloopt mijn bekkenbodemoperatie?

Bekkenbodemzorg cijfers in 12 maanden

Uw operatie binnen
10

pijl lees hier meer over